Które z dzieci nie lubi ciasteczek chyba takich nie ma :) moje dzieci bardzo lubią.
Składniki:
10 dag margaryny
10 dag dżemu jabłkowego
5 dag cukru
1 cukier waniliowy
20 dag mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
5 dag rodzynek
Dodatkowo:
10 dag gorzkiej czekolady
kolorowa posypka
Jabłkowo-rodzynkowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę utrzeć z dżemem, dodać cukier i nadal ucierając dosypywać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Kiedy składniki się połączą przełożyć ja na deskę i dokładnie zagnieść pod koniec dodać rodzynki.
2.Z gładkiego ciasta utoczyć wałeczki (mi wyszły trzy), zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na minimum 1/2 godz po tym czasie ostrym nożem pociąć je na plasterki około 1cm grubości, ułożyć na blaszce do pieczenia delikatnie natłuszczonej.
3.Piec około 15-20 min w temp.180 st Zimne ciastka polać rozpuszczoną czekoladą i posypać posypką.
Komentarze