Jabłkowo-rodzynkowe ciasteczka

0 (0 ocen)

Które z dzieci nie lubi ciasteczek chyba takich nie ma :) moje dzieci bardzo lubią.

Składniki:


  • 10 dag margaryny
    10 dag dżemu jabłkowego
    5 dag cukru
    1 cukier waniliowy
    20 dag mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki kakao
    5 dag rodzynek
    Dodatkowo:
    10 dag gorzkiej czekolady
    kolorowa posypka

Jabłkowo-rodzynkowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jabłkowo-rodzynkowe ciasteczka 1. Margarynę utrzeć z dżemem, dodać cukier i nadal ucierając dosypywać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Kiedy składniki się połączą przełożyć ja na deskę i dokładnie zagnieść pod koniec dodać rodzynki.
  • jabłkowo-rodzynkowe ciasteczka 2. Z gładkiego ciasta utoczyć wałeczki (mi wyszły trzy), zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na minimum 1/2 godz po tym czasie ostrym nożem pociąć je na plasterki około 1cm grubości, ułożyć na blaszce do pieczenia delikatnie natłuszczonej.
  • jabłkowo-rodzynkowe ciasteczka 3. Piec około 15-20 min w temp.180 st Zimne ciastka polać rozpuszczoną czekoladą i posypać posypką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy