Jabłkowo-orzechowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt orzechowy
Z podanych składników pieczemy 2 cienkie biszkopty.
Białka ubijamy, dodając stopniowo cukier, dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy, następnie dodajemy orzechy i mąkę wymieszaną z proszkiem. Pieczemy w 180 C około 15 minut.
2.Ciasto jabłkowe
Drożdże kruszymy i mieszamy z cukrem pudrem. Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy żółtka, szczyptę soli, śmietanę i rozrzedzone drożdże. Wszystko zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta.
Następnie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, połowę ciasta wykładamy na blaszkę, posypujemy bułką tartą, następnie wykładamy starte jabłka posypujemy cynamonem i ponownie bułką. Całość przykrywamy drugą częścią ciasta. Pieczemy w 180 C około 30 minut.
3.Masa
Gotujemy budyń, studzimy. Masło ucieramy dodajemy budyń i cukier do smaku.
5.Polewa
Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach wody, cukier, kakao i margarynę rozpuszczamy, dodajemy żelatynę. Mieszamy do połączenia składników - nie doprowadzamy polewy do wrzenia. Po lekkim przestudzeniu dodajemy śmietanę, mieszamy. Gdy polewa przestygnie wylewamy na ciasto.
Komentarze