Jabłkowo-orzechowy przekładaniec

4.48 (189 ocen)

  • 2 godz.

Oto kolejny przekładaniec z książki Siostry Anastazji, delikatny i mało słodki takie ciasta lubię.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Blaszka 24x39 cm

    Biszkopt orzechowy

    6 jaj
    20 dag mielonych orzechów
    6 łyżek cukru kryształu
    6 łyżek mąki pszennej
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

    Ciasto jabłkowe

    1 kg jabłek
    4 żółtka
    15 dag margaryny
    30 dag mąki pszennej
    1 łyżka cukru pudru
    4 dag drożdży
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    2 łyżeczki cynamonu
    2 łyżki bułki tartej
    szczypta soli

    Masa

    3/4 L mleka
    2 budynie waniliowe
    25 dag masła
    cukier puder wg. uznania

    Polewa

    1/2 kostki margaryny
    5 łyżek cukru pudru
    3 łyżki kakao
    2 łyżki wody
    1 łyżka żelatyny
    5 łyżek kwaśnej śmietany
Wystaw ocenę:

4.48 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłkowo-orzechowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt orzechowy
    Z podanych składników pieczemy 2 cienkie biszkopty.
    Białka ubijamy, dodając stopniowo cukier, dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy, następnie dodajemy orzechy i mąkę wymieszaną z proszkiem. Pieczemy w 180 C około 15 minut.
  • 2. Ciasto jabłkowe
    Drożdże kruszymy i mieszamy z cukrem pudrem. Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy żółtka, szczyptę soli, śmietanę i rozrzedzone drożdże. Wszystko zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta.
    Następnie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, połowę ciasta wykładamy na blaszkę, posypujemy bułką tartą, następnie wykładamy starte jabłka posypujemy cynamonem i ponownie bułką. Całość przykrywamy drugą częścią ciasta. Pieczemy w 180 C około 30 minut.
  • 3. Masa
    Gotujemy budyń, studzimy. Masło ucieramy dodajemy budyń i cukier do smaku.
  • 4. Złożenie
    Biszkopt orzechowy, połowa masy, ciasto jabłkowe, reszta masy, biszkopt orzechowy, polewa.
  • 5. Polewa
    Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach wody, cukier, kakao i margarynę rozpuszczamy, dodajemy żelatynę. Mieszamy do połączenia składników - nie doprowadzamy polewy do wrzenia. Po lekkim przestudzeniu dodajemy śmietanę, mieszamy. Gdy polewa przestygnie wylewamy na ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować