Jabłkowo-makowe z kokosową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt jasny: ubijamy żółtka, jajko i cukier do dokładnego połączenia składników. dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 30 min w 180*C. Studzimy i przekrawamy na dwa placki.
2.Biszkopt makowy: białka ubijamy ze szczyptą soli do sztywności, dodajemy cukier, mak i przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Pieczemy w 180*C przez ok.25 min. Studzimy, przekrawamy na dwa placki.
3.Masa grysikowa: gotujemy mleko z cukrami. Do wrzącego wsypujemy kaszę mannę, mieszamy na małym ogniu ok. 7 min do zgęstnienia. Studzimy, ucieramy z margaryną.
4.Masa jabłkowo-galaretkowa: jabłka obieramy, kroimy na kawałeczki, prużymy na wolnym ogniu przez ok.30 min. Kawałki jabłek powinny być lekko widoczne, do jeszcze gorących wsypujemy galaretki, mieszamy, odstawiamy do przestudzenia.
5.Posypka kokosowa: na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy wiórki i cukier puder, podsmażamy do lekkiego zbrązowienia. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
6.Przełożenie: jeden blat biszkoptu jasnego- 1/2 kremu grysikowego- jeden blat biszkoptu makowego- masa jabłkowa- drugi blat biszkoptu makowego- 1/2 masy grysikowej- drugi blat jasnego biszkoptu. Dekorujemy lekko ciepłymi wiórkami kokosowymi. Chłodzimy min. 1 godzinę. Smacznego ;)
Komentarze