Jabłkowo-makowe z kokosową pierzynką

5 (175 ocen)

  • 2 godz.

Podobne widziałam na weselu cioci, postanowiłam zrobić coś na jego obraz ;)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    6 żółtek
    1 jajko
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru

    Biszkopt makowy:
    6 białek
    1 szklanka maku
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa grysikowa:
    3 szklanki mleka
    7-8 łyżek kaszy manny
    1 cukier waniliowy
    3 łyżki cukru
    1 margaryna/ masło

    Dodatkowo:
    3-4 jabłka lub gotowy słoik z masą szarlotkową
    2 jasne galaretki (u mnie cytrynowe)

    200 g wiórków kokosowych
    3 łyżki masła/ margaryny
    2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłkowo-makowe z kokosową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt jasny: ubijamy żółtka, jajko i cukier do dokładnego połączenia składników. dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 30 min w 180*C. Studzimy i przekrawamy na dwa placki.
  • 2. Biszkopt makowy: białka ubijamy ze szczyptą soli do sztywności, dodajemy cukier, mak i przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Pieczemy w 180*C przez ok.25 min. Studzimy, przekrawamy na dwa placki.
  • 3. Masa grysikowa: gotujemy mleko z cukrami. Do wrzącego wsypujemy kaszę mannę, mieszamy na małym ogniu ok. 7 min do zgęstnienia. Studzimy, ucieramy z margaryną.
  • 4. Masa jabłkowo-galaretkowa: jabłka obieramy, kroimy na kawałeczki, prużymy na wolnym ogniu przez ok.30 min. Kawałki jabłek powinny być lekko widoczne, do jeszcze gorących wsypujemy galaretki, mieszamy, odstawiamy do przestudzenia.
  • 5. Posypka kokosowa: na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy wiórki i cukier puder, podsmażamy do lekkiego zbrązowienia. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
  • 6. Przełożenie: jeden blat biszkoptu jasnego- 1/2 kremu grysikowego- jeden blat biszkoptu makowego- masa jabłkowa- drugi blat biszkoptu makowego- 1/2 masy grysikowej- drugi blat jasnego biszkoptu. Dekorujemy lekko ciepłymi wiórkami kokosowymi. Chłodzimy min. 1 godzinę. Smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kokos Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować