Jabłkowo – imbirowy drożdżowiec z masą serowo – cynamonową

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Wyśmienite drożdżowe ciasto jabłkowe przesiąknięte wyrazistym imbirem oraz aromatycznym cynamonem. Wszystkie smaki idealnie się komponują co sprawia, że drożdżowiec smakuje nieziemsko.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe

    3 szklanki mąki pszennej
    125g masła extra
    2 jajka
    4 łyżki cukru pudru
    1/2 szklanki mleka
    50g świeżych drożdży
    szczypta soli

    Masa serowa

    300g półtłustego białego sera
    2 żółtka
    3 łyżeczki cukru pudru
    starta skórka z cytryny
    1 łyżeczka cynamonu

    Wierzch

    4 jabłka
    4 cm świeżego imbiru
    4 łyżki brązowego cukru
    3 łyżeczki przyprawy do szarlotki
    masło do wysmarowania formy
    kasza manna do posypania formy
    cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Ciasto drożdżowe Desery

Jabłkowo – imbirowy drożdżowiec z masą serowo – cynamonową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0nln0c6 1. Ciasto drożdżowe
    W mleku rozrobić drożdże, masło rozpuścić w rondelku. Mąkę przesiać
    do miski, dodać cukier puder, jajka, szczyptę soli, wlać masło oraz dodać drożdże. Składniki zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
  • image-0wyg8sd 2. Masa serowa
    Ser rozgnieść widelcem, dodać żółtka, cukier puder, skórkę z cytryny, cynamon i dokładnie wymieszać.
  • image-13lictu 3. Jabłka obrać, przekroić na pół a następnie pokroić w talarki, dodać starty imbir, brązowy cukier, przyprawę do szarlotki i dokładnie wymieszać.
  • image-22tsj85 4. Schłodzone ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt o wymiarach
    40 x 30cm, posmarować masą serową i zwinąć w roladę, którą następnie pokroić na 16 plastrów. Plastry rolady układać na spodzie formy (moja
    o średnicy 31cm) wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną.
  • image-1ghvpgl 5. Na całej powierzchni ciasta powciskać talarki z jabłek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 35-40minut. Ciasto wystudzić
    i posypać na wierzchu cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować