Wyśmienite drożdżowe ciasto jabłkowe przesiąknięte wyrazistym imbirem oraz aromatycznym cynamonem. Wszystkie smaki idealnie się komponują co sprawia, że drożdżowiec smakuje nieziemsko.
300g półtłustego białego sera
2 żółtka
3 łyżeczki cukru pudru
starta skórka z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
Wierzch
4 jabłka
4 cm świeżego imbiru
4 łyżki brązowego cukru
3 łyżeczki przyprawy do szarlotki
masło do wysmarowania formy
kasza manna do posypania formy
cukier puder do posypania ciasta
Jabłkowo – imbirowy drożdżowiec z masą serowo – cynamonową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto drożdżowe
W mleku rozrobić drożdże, masło rozpuścić w rondelku. Mąkę przesiać
do miski, dodać cukier puder, jajka, szczyptę soli, wlać masło oraz dodać drożdże. Składniki zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
2.Masa serowa
Ser rozgnieść widelcem, dodać żółtka, cukier puder, skórkę z cytryny, cynamon i dokładnie wymieszać.
3.Jabłka obrać, przekroić na pół a następnie pokroić w talarki, dodać starty imbir, brązowy cukier, przyprawę do szarlotki i dokładnie wymieszać.
4.Schłodzone ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt o wymiarach
40 x 30cm, posmarować masą serową i zwinąć w roladę, którą następnie pokroić na 16 plastrów. Plastry rolady układać na spodzie formy (moja
o średnicy 31cm) wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną.
5.Na całej powierzchni ciasta powciskać talarki z jabłek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 35-40minut. Ciasto wystudzić
i posypać na wierzchu cukrem pudrem.
Komentarze