Jabłkowe zęby w cieście

0 (0 ocen)

  • 60 min

Te ciastka w postaci uśmiechniętych buziek zachwycą dzieciaki. Mój synek bardzo je lubi przygotowywać i jeść.

  • 60 min

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
    250 g białego sera półtłustego
    250 g masła
    150 g cukru pudru
    5 dużych jabłek
    sok z 1/2 soku z cytryny
    cynamon
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Jabłkowe zęby w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę siekamy ze schłodzonym masłem, dodajemy twaróg i cukier puder. Zagniatamy zwarte ciasto, owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie obieramy jabłka usuwamy gniazda nasienne i kroimy na ósemki. Po zewnętrznej stronie jabłka nacinamy w kratkę imitującą zęby i wszystkie buźki skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Ciasto wałkujemy na około 0,5 cm i szklanką wycinamy koła, każde koło posypać cynamonem. W koło wkładamy ósemkę jabłka zębami do przodu. Dobrze naciągamy ciasto na przód formując wargi. Pieczemy na papierze do pieczenia w 180 stopniach około 20-25 minut. Po lekkim przestudzeniu posypujemy obficie cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować