Jabłkowe zęby w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę siekamy ze schłodzonym masłem, dodajemy twaróg i cukier puder. Zagniatamy zwarte ciasto, owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie obieramy jabłka usuwamy gniazda nasienne i kroimy na ósemki. Po zewnętrznej stronie jabłka nacinamy w kratkę imitującą zęby i wszystkie buźki skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Ciasto wałkujemy na około 0,5 cm i szklanką wycinamy koła, każde koło posypać cynamonem. W koło wkładamy ósemkę jabłka zębami do przodu. Dobrze naciągamy ciasto na przód formując wargi. Pieczemy na papierze do pieczenia w 180 stopniach około 20-25 minut. Po lekkim przestudzeniu posypujemy obficie cukrem pudrem.
Komentarze