Jabłkowe różyczki

0 (0 ocen)

  • 25 min

Pyszne, pachnące cynamonem

  • 25 min

Składniki:

  • 2 jabłka
    1 opakowanie ciasta francuskiego
    1 serek naturalny typu almette
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka cynamonu
    sok z jednej cytryny
    1/3 szkl. wody

Jabłkowe różyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pokrojone jabłka 1. Jabłka umyć, przekroić na pół, wydrążyć i pokroić cienkie plasterki. Sok z cytryny dodać do wody i zalać nią jabłka. Wymieszać. Wstawić na 2 minuty do mikrofalówki. Wyjąć, wystudzić.
  • Posmarowane serkiem 2. Ciasto francuskie podzielić na 6 równych pasków. Każdy z prostokątów posmarować naturalnym serkiem, posypać cukrem.
  • Z nałożonymi jabłkami 3. W górnej części ułożyć plasterki jabłek i posypać cynamonem.
  • Ruloniki 4. Każdy z plastrów złożyć wzdłuż do 2/3 wysokości. Zwinąć każdy z prostokątów w rulonik.
  • Przed upieczeniem 5. Przełożyć do foremek do babeczek i piec w nagrzanym do 175 stopni piekarniku ok. 20 minut. Podawać posypane cukrem pudrem.

Porady

Zamiast serkiem, można ciasto posmarować dżemem, np. brzoskwiniowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy