Jabłkowe różyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka umyć, przekroić na pół, wydrążyć i pokroić cienkie plasterki. Sok z cytryny dodać do wody i zalać nią jabłka. Wymieszać. Wstawić na 2 minuty do mikrofalówki. Wyjąć, wystudzić.
2.Ciasto francuskie podzielić na 6 równych pasków. Każdy z prostokątów posmarować naturalnym serkiem, posypać cukrem.
3.W górnej części ułożyć plasterki jabłek i posypać cynamonem.
4.Każdy z plastrów złożyć wzdłuż do 2/3 wysokości. Zwinąć każdy z prostokątów w rulonik.
5.Przełożyć do foremek do babeczek i piec w nagrzanym do 175 stopni piekarniku ok. 20 minut. Podawać posypane cukrem pudrem.
Porady
Zamiast serkiem, można ciasto posmarować dżemem, np. brzoskwiniowym.
Komentarze