Jabłkowe odwracanki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Urocze ciasteczka na dwa kęsy pełne szarlotkowego nadzienia

  • 60 min

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
    żółtko
    cukier kryształ

    nadzienie:
    3 jabłka
    pół szklanki rodzynek
    1/3 szklanki drobnego cukru
    1/4 szklanki wody
    łyżeczka cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłkowe odwracanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki.
    Wszystkie składniki nadzienia wrzucić do garnka i dusić pod przykrywką 10 minut.
    Zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze 4 minuty, aż płyn odparuje.
    Przełożyć do ostygnięcia.
  • 2. Z ciasta francuskiego wykrajać kółka, a każde kółko rozwałkować na owal.
    Na połowę każdego kółka kłaść nadzienie i delikatnie zlepić brzegi.
  • 3. Każde ciastko z wierzchu posmarować rozmieszanym żółtkiem i posypać cukrem kryształem.
    Ostrym nożem zrobić po 2 nacięcia na ciastkach.
  • 4. Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pec w 200 st. C przez około 30 minut aż się zrumienią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować