Jabłkowe kule armatnie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Niepozorna forma deseru skrywa w sobie wiele ciekawych połączeń, które z pewnością przypadną do gustu osobom uwielbiającym jesienne, słodkie dary. Ciasto kruche i jabłka a także bita śmietana to doskonałe połączenie na niedzielne, leniwe popołudnie. Najlepiej smakuje na ciepło!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    - 60 dag mąki tortowej
    - 200 ml szklanki cukru
    - 4 żółtka
    - 3 łyżki kwaśnej śmietany (18%)
    - 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 kostka margaryny ( polecana Palma)

    powyższe składniki powinny być dobrze schłodzone

    Dodatkowo:
    - 8 dużych jabłek
    - dżem porzeczkowy
    - orzechy włoskie
    - kokos
    - rodzynki
    - cynamon
    - cukier waniliowy

    Ponadto;
    - 500ml śmietany 30%
    - białka, które zostały niewykorzystane podczas wyrabiania ciasta kruchego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Jabłkowe kule armatnie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka:

    Jabłka dokładnie umyć, następnie należy je obrać delikatnie ze skórki, jednocześnie usuwając gniazdo nasienne pozostawiając otwór na składniki. Środek jabłka należy obficie oprószyć cynamonem a także cukrem waniliowym. Tak przygotowane jabłko należy wypełnić składnikami w następującej kolejności: orzechy włoskie ( gruba kostka ) - rodzynki - kokos - dżem porzeczkowy - orzechy - rodzynki.

    Ciasto kruche:

    Z wymienionych składników należy energicznie zagnieść ciasto.

    Formowanie kul armatnich:

    Ciasto należy rozwałkować, pamiętając aby nie było zbyt cienkie. Kolejny etap to staranne pokrycie jabłka ciastem dokładnie ze wszystkich stron, łącznie z otworem na wypełnienie składnikami sypkimi. Ostatni etap to posmarowanie kul białkiem a następnie obfite posypanie cukrem waniliowym

    Kule armatnie pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180stopni. Należy kontrolować intensywność pieczenia. Bardzo ważne by ciasto się nie spiekło a jabłko w środku było miękkie.

    Podczas pieczenia ubijamy śmietanę wraz z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Podajemy z gorącymi kulami.

Porady

Jabłka należy umyć przed obraniem ze skórki a nie po jej usunięciu. Ciasto kruche, które pozostanie można wykorzystać do zrobienia ciasteczek, np. z marmoladą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Cynamon Jabłka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować