Jabłkowe drożdżówki serduszka

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Średni

Pyszne drożdżówki z cynamonowym, jabłkowym nadzieniem. Dzięki swojemu kształtowi dobrze trzymają nadzienie, najlepsze jeszcze na ciepło :)

  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:


  • - mąka pszenna: 500 gramów
    - mleko: 160 mililitrów
    - cukier: 2 łyżki
    - drożdże (świeże.): 20 gramów
    - olej: 2 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - Jajko: 1 sztuka
    NADZIENIE:
    - jabłka prażone: 0.5 opakowania
    - cynamon: 2 łyżeczki
    - cukier: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłkowe drożdżówki serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżówki z jabłkami 1. W miseczce mieszamy lekko ciepłe mleko, cukier, drożdże i dwie łyżki mąki. Czekamy ok. 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Dodajemy jajko, olej, sól i stopniowo mąkę, najpierw mieszając, a później zagniatając, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Możliwe, że będzie trzeba dodać nieco więcej mąki. Zagniatamy ok. 5 minut, po czym odkładamy do miski i przykrywamy lekko wilgotną ściereczką. Czekamy ok. godziny aż ciasto wyrośnie - do podwojenia swojej objętości. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, zagniatamy chwilkę, dzielimy na 10-12 części (u mnie 12).

    W miseczce mieszamy składniki nadzienia. Można pominąć cukier jeżeli mamy słodkie jabłka, można dodać więcej cynamonu, można dodać gałki muszkatołowej albo cukru waniliowego - co kto lubi :) Smarujemy każdy kwadrat i zwijamy go, żeby powstał naleśnik. Następnie naleśnik składamy na pół, rozcinamy zostawiając 2cm wolnego brzegu a przecięcia "rozkładamy" na boki.

    Opis jest dość trudny do zrozumienia, a ja nie zrobiłam zdjęć, więc jak w opisie - odsyłam do bloga źródłowego. Ja, mam nadzieję, zdjęcia jeszcze kiedyś dodam.

    Serduszka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach, bo mocno rosną. Dajemy im jeszcze 15 minut porosnąć, po czym smarujemy obficie mlekiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. 15 minut, aż urosną i się zrumienią.

    Po upieczeniu można, ale nie trzeba, posmarować je lukrem. Ja zrobiłam lukier z 2 łyżek syropu klonowego roztartego z cukrem pudrem. Jeść najlepiej na ciepło :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować