Jabłkowe drożdżówki serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W miseczce mieszamy lekko ciepłe mleko, cukier, drożdże i dwie łyżki mąki. Czekamy ok. 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Dodajemy jajko, olej, sól i stopniowo mąkę, najpierw mieszając, a później zagniatając, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Możliwe, że będzie trzeba dodać nieco więcej mąki. Zagniatamy ok. 5 minut, po czym odkładamy do miski i przykrywamy lekko wilgotną ściereczką. Czekamy ok. godziny aż ciasto wyrośnie - do podwojenia swojej objętości. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, zagniatamy chwilkę, dzielimy na 10-12 części (u mnie 12).
W miseczce mieszamy składniki nadzienia. Można pominąć cukier jeżeli mamy słodkie jabłka, można dodać więcej cynamonu, można dodać gałki muszkatołowej albo cukru waniliowego - co kto lubi :) Smarujemy każdy kwadrat i zwijamy go, żeby powstał naleśnik. Następnie naleśnik składamy na pół, rozcinamy zostawiając 2cm wolnego brzegu a przecięcia "rozkładamy" na boki.
Opis jest dość trudny do zrozumienia, a ja nie zrobiłam zdjęć, więc jak w opisie - odsyłam do bloga źródłowego. Ja, mam nadzieję, zdjęcia jeszcze kiedyś dodam.
Serduszka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach, bo mocno rosną. Dajemy im jeszcze 15 minut porosnąć, po czym smarujemy obficie mlekiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. 15 minut, aż urosną i się zrumienią.
Po upieczeniu można, ale nie trzeba, posmarować je lukrem. Ja zrobiłam lukier z 2 łyżek syropu klonowego roztartego z cukrem pudrem. Jeść najlepiej na ciepło :)
Komentarze