Ciasto jabłkowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Szukam idealnego jabłecznika dla mojego syna.Jak na razie ten jest na pierwszym miejscu.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:6 jajek,6 łyżek gorącej wody,180g cukru,180g mąki,szczypta soli,szczypta proszku do pieczenia,konfitury morelowe
    Masa jabłkowa:2kg jabłek,5 łyżek cukru,2 galaretki cytrynowe
    Masa budyniowa:2 szklanki mleka,4 łyżki cukru,duży budyń waniliowy(65g),100g masła
    sos toffi,drobne ciastka do dekoracji

Ciasto jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem i gorącą wodą do uzyskania pulchnej masy.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.Dodać do żółtek.Do ciasta porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,delikatnie wymieszać tak by nie opadła.Ciasto wlać do tortownicy o średnicy 32cm,piec 35 min w temp.180st.Wystudzić i przekroić na 2 blaty.Przełożyć konfiturą morelową.
  • 2. Jabłka obrać,zetrzeć na tarce o dużych oczkach i uprażyć na małym ogniu.Gdy jabłka będą miękkie ,zmniejszyć gaz,dodać cukier i galaretki cytrynowe,Mieszać do chwili rozpuszczenia.Ostudzić,a gdy zacznie tężeć-przełożyć na ciasto.
  • 3. Ugotować budyń.Masło utrzeć mikserem,nie przerywając mieszania dodawać do niego wystudzony budyń.Krem rozsmarować na masie jabłkowej.Ciasto wstawić do lodówki.Udekorować sosem toffi i drobnymi ciastkami biszkoptowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy