Jabłkowa słodycz

0 (0 ocen)

Pyszne ciasto dla każdego łasucha

Składniki:

  • CIASTO I:
    4 jaja
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyzki cukru

    CIASTO II:
    4 żółtka
    20 dag maki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    10 dag margaryny
    1 łyżka śmietany
    10 dag cukru pudru

    CIASTO III:
    4 białka (od ciasta II)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 szkl cukru
    15 dag kokosu

    MASA I:
    1 kg jabłek
    2 zielone galaretki

    MASA II:
    2 budynie waniliowe
    1/2 l mleka
    1 łyżeczka cynamonu
    cukier do smaku
    1 margaryna

Jabłkowa słodycz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO I:
    Ciasto zrobić jak biszkopt, na końcu dodać kawę. piec 30 min w 180*
  • 2. CIASTO II:
    Zagnieść kruche ciasto. Piec 20 min w 180*
  • 3. CIASTO III:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier, proszek i kokos, wymieszać. Piec 30 min w 180*
  • 4. MASA I:
    Jabłka obrać, zetrzeć, podsmażyć, dodać suche galaretki, odstawić do wystudzenia
  • 5. MASA II:
    Na mleku ugotować budyń, Margarynę utrzeć, dodać przestudzony budyń, cukier do smaku i lyżeczkę cynamonu.
  • 6. PRZEŁOŻENIE CIASTA;
    ciasto I - masa I - ciasto II - masa II - ciasto III - polewa

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy