Jabłkowa rozkosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier, dalej miksujemy, dodajemy żółtka, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej oraz aromat. Wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 35 min w 180*C.
Wystudzony przekrawamy na dwa placki.
2.Masa kremowa: rozpuszczamy budynie w 1,2 szklance nektaru, resztę zagotowujemy. Następnie dodajemy rozmącony proszek, gotujemy. Studzimy i zimny ucieramy z margaryną i cukrem pudrem.
3.Masa jabłkowa: galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku, wystudzamy. Lekko tężejące dodajemy do masy szarlotkowej lub podprużonych 3-4 jabłek.
4.Warstwy: biszkopt- masa kremowa- biszkopt- masa jabłkowa. Wstawić do lodówki na noc.
Smacznego !
Komentarze