Jabłkowa rolada biszkoptowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszna lekka rolada biszkoptowa z jabłkami .

  • 30 min

Składniki:

  • Biszkopt
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/3 szklanki mąka ziemniaczana
    4 jajka
    2 łyżeczki proszek do pieczenia
    3/4 szklanki cukru
    1 kg jabłek
    1 szt cukier żelujący
    kakao do posypania
    wiśnie bez pestek
    sok z cytryny

Jabłkowa rolada biszkoptowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę. Kropimy cytryną i smażymy chwilkę na patelni dodając cukier żelujący według przepisu na opakowaniu. Pieczemy roladę. Białka ubijamy z cukrem na gładka sztywną pianę. Dodajemy żółtka wymieszane z odrobiną octu. Mieszamy dalej.
  • 2. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko mieszamy i wlewamy na blachę do pieczenia. Pieczemy ok 20 min. Ciepłą wyciągamy z blachy i kładziemy na czystą ściereczkę.
  • 3. Zwijamy w roladę. Kiedy ostygnie rozwijamy i smarujemy jabłkami. Zwijamy. Wstawiamy do lodówki. Następnie prószymy kakao i ozdabiamy wiśniami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy