Ciasto jabłkowa pychotka z chałwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: jajka wybić, posolić, dodać cukier, ubić robotem na puszystą masę. Mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodać wodę, zmiksować, następnie dodawać porcjami mieszankę mąki z proszkiem, delikatnie mieszać. Tortownicę natłuścić, wysypać tartą bułką, wylać ciasto. Piec około 25-30 minut w temp. 180 stopni. Wystudzone ciasto przekroić na pół.
Margarynę utrzeć z chałwą na puszystą masę, pod koniec ucierania dodać porcjami spirytus, wymieszać delikatnie.
Masa jabłkowa: cukier zagotować z sokiem z cytryny z masłem, następnie dodać obrane i starte na tarce jabłka, wymieszać, gotować całość około 10 minut. Następnie dodać proszek budyniowy rozpuszczony w niewielkiej ilości wody oraz galaretkę. Całość gotować i mieszać około 5 minut.
Na przekrojony biszkopt wyłożyć masę z chałwą(zostawić 2-3 łyżki by posmarować wierzch), następnie posmarować wystudzone jabłka, przykryć drugim blatem, lekko docisnąć. Odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia. Następnie rozsmarować pozostałą masę z chałwy. Udekorować kleksami płynnej czekolady, zielonymi listkami. Całość ponownie schłodzić.
Porady
1.Ciasto dodatkowo można udekorować kleksami ubitej śmietany.
Komentarze