Jabłkowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubić ze szczypta soli na sztywną piane, dalej ubijając dodać cukier; mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia; do piany dodać żółtka i przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia; całość dokładnie zmiksować na wolnych obrotach; blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem i posypać bułką tartą lub kaszą manna; na tak przygotowaną blachę wylać biszkopt i piec 35min w temp. 180stopni;
2.Masa jabłkowa: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach; jabłka prażymy z cukrem i cynamonem; gdy jabłka zmiękną blendujemy na gładką masę; do jeszcze gorących jabłek wsypujemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia; jeśli masa jest za mało sztywna a nie chcemy bardzo słodkiej masy żelatynę zalewamy wodę, gdy napęcznieje dodajemy odrobinę gorącej wody i dodajemy do jabłek;
3.Krem: serki mascarpone miksujemy z mlekiem skondensowanym słodzonym na gładką i puszysta masę.Najlepiej zrobić krem dzień wcześniej i wstawić do lodówki na noc;
4.Przełożenie: z wystudzonego biszkoptu odkrajamy góre ok 1/3 biszkoptu; na spód blatu wykładamy wystudzona masę jabłkowa; przykrywamy druga cześcią biszkoptu; następnie ciasto smarujemy kremem mascarpone; gotowe ciasto posypujemy kakao bądź starta czekolada; jeśli krem zrobiliśmy dzień wcześniej ciasto można odrazu podać gościom; jeśli nie trzeba je wstawić do lodówki na co najmniej godzinę do schłodzenia kremu
Porady
Dekorując ciasto wytnij dowolny szablon przyłóż do ciasta i posyp kakao;
Komentarze