Jabłka z owsianą kruszonką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Dbam o zdrowe odżywianie. Preferuję potrawy proste, mało przetworzone, z bardzo dużą ilością warzyw owoców. Przepis na to danie pochodzi z USA.

Składniki:

  • ● 5 dużych jabłek
    ● garść rodzynek
    ● cynamon
    ● cukier lub miód.
    Kruszonka: 5-6 garści płatków owsianych
    ● po garści orzechów włoskich, rodzynek i uprażonych pestek słonecznika
    ● starta skórka z cytryny
    ● szczypta startego świeżego imbiru
    ● kawałek miękkiego masła lub oliwy o neutralnym smaku
    ● tłuszcz do wysmarowania naczynia
    ● mały jogurt lub śmietana

Jabłka z owsianą kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy, kroimy na
    kawałki. Dodajemy rodzynki, cynamon i cukier lub miód do
    smaku. Mieszamy.
  • 2. Kruszonka: składniki mieszamy
    dłońmi, by płatki mocno oblepiły
    się tłuszczem.
  • 3. Do natłuszczonego naczynia
    żaroodpornego wkładamy jabłka
    z cynamonem i rodzynkami.
    Przykrywamy owsianą kruszonką
    i wyrównujemy powierzchnię.
    Pieczemy 20-30 minut
    w temperaturze 175 °C. Podajemy
    z kleksem jogurtu lub gęstej
    śmietany.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2010

Komentarze

Podobne przepisy