Jabłka w sosie waniliowym

4.99 (196 ocen)

  • 20 min

Deser podajemy na ciepło lub zimno

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    • 2-3 jabłka,
    • 1 łyżka cukru.

    • 2 szklanki mleka,

    • 2 żółtka,

    • 1 cukier waniliowy,

    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,

    • Cukier do smaku-około 1 łyżki
Wystaw ocenę:

4.99 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłka w sosie waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jabłka w sosie waniliowym 1. Jabłka obieramy ze skórki, dzielimy na ćwiartki i obgotowujemy w wodzie z łyżką cukru. około 5 min. Następnie wyciągamy je łyżką cedzakową i układamy po 2-3 cząstki w salaterkach.
    Jedną szklankę mleka gotujemy z cukrem. W drugiej rozpuszczamy mąkę, żółtka i cukier waniliowy. Mieszaninę wlewamy do gotującego mleka i całość gotujemy razem około 3 min do zniknięcia smaku surowizny mąki. Tak przygotowanym sosem zalewamy przygotowane jabłka. Przed podaniem można całość posypać rodzynkami i oprószyć cynamonem.

Porady

Doskonale smakuje podany z herbatnikami. Jest tani i smaczny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować