Jabłka w kruchym cieście

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Dziś bardzo szybki i smaczny deser – jabłka w kruchym cieście. Cynamonowe ćwiartki jabłek okryte krateczką z kruchego ciasta.. pyyycha! Najlepiej smakują jeszcze ciepłe! Nie będę się rozpisywać bo tych jabłek trzeba po prostu spróbować.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na kruche ciasto:
    ◦280 g mąki pszennej tortowej
    ◦2 łyżki cukru
    ◦150 g masła
    ◦½ łyżeczki soli
    ◦5-6 łyżek bardzo zimnej wody

    Dodatkowo:
    ◦6-8 jabłek
    ◦50 g brązowego cukru
    ◦½ łyżeczki cynamonu
    ◦cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery

Jabłka w kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta:
    Mąkę mieszamy z solą i cukrem, dodajemy posiekane masło i zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy zimną wodę i jeszcze przez krótką chwilę wyrabiamy ciasto. Ciasto na 30 minut chowamy do lodówki.

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.

    Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. W miseczce łączymy cukier z cynamonem i obtaczamy w nim jabłka.

    Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na prostokąt. Następnie wycinamy cienkie paseczki i owijamy nimi ćwiartki jabłek tak, aby tworzyły kratkę.

    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 35-40 minut.

    Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować