Jabłka w cieście kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Dodać żółtko, cukier waniliowy i szczyptę soli, następnie dodać tyle wody gazowanej, aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Na koniec dodać wiórki kokosowe i ubite na sztywną pianę białko.
2.Jabłka umyć, obrać ze skórki i wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w grubsze plasterki. Każdy kawałek jabłka obtoczyć w cukrze wymieszanym z cynamonem.
3.Każdy plasterek jabłka zanurzać w przygotowanym cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
4.Jabłka smażyć na złoty kolor i osączać nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać posypane cukrem pudrem i udekorowane listkiem mięty. U mnie z kieliszkiem porto :)
Komentarze