Jabłka w cieście kokosowym

0 (0 ocen)

  • 15 min

Urodzaju ciąg dalszy :)

  • 15 min

Składniki:

  • 3 jabłka
    3/4 szklanki mąki
    1 jajko
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki gazowanej wody mineralnej
    10 dkg wiórków kokosowych
    szczypta soli
    1 cukier waniliowy
    cukier kryształ + cynamon
    olej do smażenia

Jabłka w cieście kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z pianą 1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Dodać żółtko, cukier waniliowy i szczyptę soli, następnie dodać tyle wody gazowanej, aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Na koniec dodać wiórki kokosowe i ubite na sztywną pianę białko.
  • Jabłko w cukrze 2. Jabłka umyć, obrać ze skórki i wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w grubsze plasterki. Każdy kawałek jabłka obtoczyć w cukrze wymieszanym z cynamonem.
  • Smażące się jabłka 3. Każdy plasterek jabłka zanurzać w przygotowanym cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
  • Smażące się jabłka 4. Jabłka smażyć na złoty kolor i osączać nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać posypane cukrem pudrem i udekorowane listkiem mięty. U mnie z kieliszkiem porto :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy