Jabłka w cieście a'la szarlotki

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przekąska z jabłek,pyszna i aromatyczna.Idealna do herbaty przed komputerem.Smakuje i pachnie jak najlepsza szarlotka na ciepło,a nie wymaga dużego nakładu pracy.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jabłka: 3 sztuki
    - mąka pszenna: 1 szklanka
    - jajka: 3 sztuki
    - mleko: 8 łyżek
    - cukier: 2 łyżki
    - cynamon (mileony): 1 łyżeczka
    - goździki (mielone): 1 łyżeczka
    - imbir (mielony): 0.5 łyżeczki
    - cukier waniliowy: 2 łyżki
    - olej rzepakowy: 6 łyżek

Jabłka w cieście a'la szarlotki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto do jabłek 1. Jaja rozbić,oddzielić żółtka od białek.Białka ubić na sztywną pianę.Żółtka przelać do miski,utrzeć z cukrem,dodać mleko,cukier waniliowy,przyprawy,przesianą przez sitko mąkę oraz pianę z białek,wymieszać.
  • jabłka bez gniazd 2. Jabłka umyć,obrać,wydrążyć gniazda nasienne,pokroić w plastry.Każdy plaster zanurzyć w cieście,smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor (2-3 minuty).Podawać ciepłe,posypane cukrem pudrem.
  • 3. Uwaga:można dodać gotowej mieszanki przypraw do szarlotki;

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy