Jabłka w cieście

5 (152 ocen)

idealny popołudniowy podwieczorek

Składniki:

  • 0,5 szklanki mleka
    0,5 szklanki wody gazowanej
    2 jajka
    2 jabłka
    2 łyżki cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    szczypta soli
    olej do smażenia
    drobny cukier do posypania
    cynamon do posypania
Wystaw ocenę:

5 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłka w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko, wodę gazowaną, jajka, cukier, mąkę i szczyptę soli przełożyć do miski. Wszystko razem dobrze wymieszać. Jabłka obrać, pokroić w plastry, wykroić gniazdo nasienne. Dodać do ciasta. Wszystko razem dobrze wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką kłaść porcje ciasta razem z plasterkiem jabłka na rozgrzany olej. Placuszki smażyć na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni i przełożyć na ręcznik papierowy w celu odsączenia tłuszczu. Podawać na gorąco, bezpośrednio po przygotowaniu posypane drobnym cukrem i cynamonem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować