Jabłka w cieście

0 (0 ocen)

  • 15 min

Szybko, tanio, słodko :)

  • 15 min

Składniki:

  • 2 jabłka
    CIASTO:
    1/4 szklanki mleka
    1/4 szklanki wody
    szczypta soli
    łyżeczka cukru waniliowego
    mąka (ok szklanki)

Jabłka w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrać jabłka, wydrążyć środek nie przecinając jabłka na pół i pokroić w grube plastry w poprzek.
  • 2. Ciasto: wszystkie składników wymieszać, mąkę dodawać do uzyskania konsystencji ciasta racuchowego.
  • 3. Jabłka zamoczyć w cieście (ciasto ma nie spływać!) i smażyć na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.

Porady

Ciasto musi być gęste, żeby nie spływało z jabłek. Cukru waniliowego dodać wedle uznania, mąkę również na oko. Najlepsze będą słodkie jabłka, można również wykorzystać ananas, banany, i w zasadzie wszystkie inne owoce jakie macie w domu :) Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy