Jabłka prażone z cynamonem do szarlotki

4.5 (157 ocen)

  • 45 min

Jabłka prażone z cynamonem są jedną z żelaznych pozycji w mojej spiżarce. Dlaczego? Bo kochają go dzieciaki, do placuszków, naleśników, gofrów... a kiedy chce przygotować zimą szarlotkę nie muszę kupować owoców tylko otwieram aromatyczny słoik pełen jabłek. Dzięki temu jest znacznie szybciej, smaczn

  • 45 min

Składniki:

  • (na 2 słoiki 1l)
    3 kg kwaskowych jabłek
    600g cukru
    sok z ½ cytryny
    ½ laski wanilii
    cynamon
    gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Jabłka prażone z cynamonem do szarlotki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jabłka prażone z cynamonem do szarlotki 1. Słoiki sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C. Jabłka dokładnie myjemy.
  • Jabłka prażone z cynamonem do szarlotki 2. Obieramy skórki cieniutko obieraczką i umieszczamy w garnku z wodą i cytryną aby nie ściemniały.
  • Jabłka prażone z cynamonem do szarlotki 3. Kroimy w dużą kostkę. Pokrojone również wrzucamy do garnka z wodą. Kiedy pokroimy całość odlewamy wodę, wsypujemy cukier i na małym ogniu prażymy aż owoce się zeszklą. Jeśli wolimy formę musu należy owoce smażyć dłużej aż się rozpadną. Dodajemy cynamonu i świeżo startej gałki muszkatołowej do smaku oraz miąższ z ½ laski wanilii. Gorące przekładamy do wysterylizowanych słoików. Pasteryzujemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mus jabłkowy Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować