Jabłka prażone idealne na szarlotkę

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Nie ma nic lepszego niż własne jabłuszka w słoiczkach na zimę. Jabłek jest u mnie zawsze pod dostatkiem więc co roku przygotowuję prażone jabłka, z sokiem z cytryny oraz dużą ilością cynamonu! Jest to obowiązkowy przetwór, który wykonuję w największych ilościach, głównie w słoikach litrowych.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:

    6 kg jabłek
    0,75 kg cukru
    sok z cytryny
    32 g cukru waniliowego
    3 łyżki cynamonu

Jabłka prażone idealne na szarlotkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krok 1

    Jabłka myjemy, obieramy, a następnie usuwamy gniazda nasienne. Tak przygotowane jabłka przepuszczamy przez maszynkę lub na tarce ścieramy. Przekładamy wszystko do garnka.
    Krok 2

    Nasze jabłka podlewamy sokiem z cytryny przed postawieniem na ogień (później powinny zacząć puszczać sok). Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, często mieszając, aby się nie przypaliły. Wsypujemy cukier, cukier waniliowy, mieszamy, gotujemy na małym ogniu jeszcze około 30 minut. Gorące przekładamy do słoiczków, zakręcamy i przewracamy do góry dnem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy