Jabłka pod kruszonką

0 (0 ocen)

  • 20 min

Ten deser podajemy na ciepło lub zimno, posypany cukrem pudrem. Jest on prosty w przygotowaniu. Poradzą sobie z nim nawet najmniej doświadczeni

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    - 1 kg jabłek (kwaśnych)
    - 20 dag mąki,
    - 4 łyżki masła,
    - 10 dag cukru pudru,
    - 1 jajko,
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    - 1 łyżeczka cynamonu,
    - ¼ łyżeczki zmielonych goździków,
    - ½ łyżeczki zmielonej kolendry

Jabłka pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jabłka pod kruszonką 1. Jabłka obieramy, kroimy w ósemki usuwając gniazda nasienne. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy przyprawami.
  • Jabłka pod kruszonką 2. Mąkę łączymy z cukrem, proszkiem, jajkiem i masłem. Zarabiamy ciasto. Ciasto trzemy na jabłka za pomocą tarki lub rozkruszamy w rękach.
  • Jabłka pod kruszonką 3. Żaroodporne naczynie wstawiamy do piekarnika na 40 minut ustawiając temperaturę 180°C.

Porady

Jabłka można zastąpić innymi owocami: śliwką, malinami ipt.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy