Jabłka pod kruchym ciastem

4.5 (177 ocen)

  • 30 min

Pyszne jabłka pod kruchym ciastem. Dostałam na targu we wspaniałej kondycji jabłuszka.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 szklanka mąki
    szklanka cukru pudru
    150 gram zimnego masła
    3 żółtka
    pół laski wanilii lub cukier waniliowy
    1 łyżka kwaśniej śmietany
    6 jabłek Golden Delicjusz
    cukier trzcinowy do posypania jabłek
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłka pod kruchym ciastem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto.
    Włożyć ciasto do lodówki na 30 minut.
    Rozwałkować połowę ciasta i przełożyć do formy na tartę oprószonej mielonym lnem lub kaszką orkiszową. Ułożyć obrane i wydrążone połówki jabłek i posypać kurem trzcinowym. Rozwałkować pozostałą cześć ciasta, większą od pierwszej o ok 2 cm. Przykryć wierzch delikatnie ugniatając brzegi. Piec w 180 stopniach do 50 minut.

Porady

Podałam składniki na klasyczną formę do tart okrągłą

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować