jabłka pieczone z brzoskwiniami i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jesienią króluja wszędzie. Polskie jabłka. Najlepsze na świecie. Dziś przygotowałam wersję na gorąco. Z kruszonką owsianą i brzoskwiniową niespodzianką. Wyszło pysznie.

  • 60 min

Składniki:

  • składniki na2 porcje
    duże jabłko
    dojrzała brzoskwinia

    kruszonka:
    2 łyżki płatków owsianych
    łyżeczka masła
    łyżeczka cukru trzcinowego

    oraz;
    goździki
    małśo do wysmarowania formy
    sos toffi (ja dałam rozpuszczone krówki)

Jabłka pieczone z brzoskwiniami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłko myję, przecinam na pół i wydrążam pestki z apomoca łyżeczki. Brzoswkinię obieram ze skórki i kroję w drobna kosteczkę. Następnie wkłądam je we wgłęnienia jabłek. W rondelku rozpuszczam masło, dodaje cukier kiedy się rozpuści wsypuje płatki. Wszystko mieszam i taką kruszonka posypuje jabłka. Ustawiam je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i dodaje tam kilka goździków dla zapachu. Pieke w pikarniku w 180 st az jabłka zmiękną. Rózne gatunki wymagają innego czasu. Podaje polane sosem krówkowym, dobrze smakują z kleksem greckiego jogurtu. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy