Jesienią króluja wszędzie. Polskie jabłka. Najlepsze na świecie. Dziś przygotowałam wersję na gorąco. Z kruszonką owsianą i brzoskwiniową niespodzianką. Wyszło pysznie.
60 min
Składniki:
składniki na2 porcje
duże jabłko
dojrzała brzoskwinia
Jabłka pieczone z brzoskwiniami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłko myję, przecinam na pół i wydrążam pestki z apomoca łyżeczki. Brzoswkinię obieram ze skórki i kroję w drobna kosteczkę. Następnie wkłądam je we wgłęnienia jabłek. W rondelku rozpuszczam masło, dodaje cukier kiedy się rozpuści wsypuje płatki. Wszystko mieszam i taką kruszonka posypuje jabłka. Ustawiam je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i dodaje tam kilka goździków dla zapachu. Pieke w pikarniku w 180 st az jabłka zmiękną. Rózne gatunki wymagają innego czasu. Podaje polane sosem krówkowym, dobrze smakują z kleksem greckiego jogurtu. Smacznego.
Komentarze