Jabłka na ciemnym biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec biszkopt: 5 białek ubić na sztywno z połową szklanki cukru. Dodać 5 żółtek i dalej ubijać. Wsypać 1 łyżeczke proszku do pieczenia, 4 łyżki mąki, 2 łyżki kakao i delikatnie wymieszać. Przelać na blaszkę (23x38) i piec ok 30min w temp. 175 stopni C. Drugi biszkopt upiec tak samo.
2.Przygotować masę z jabłek: Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć na dużą patelnię, dodać cukier i smażyć ok 10min. Dodać galaretki, wymieszać i smażyć jeszcze chwilkę. Następnie odstawić w chłodne miejsce do wystudzenia.
3.Masa budyniowa: Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. W połowie szklanki mleka rozmieszać żółtka i mąkę. Resztę mleka gotować z cukrem. Do gotującego sie mleka wlać mieszankę z żółtek i mąki. Energicznie mieszać, odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć, dodawać stopniowo chłodny budyń. Na koniec dodać żelatynę i wymieszać.
4.Polewa: Czekoladę gorzką i mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej. Kawę rozpuszczalną zalać 1/4 szklanki ciepłej wody. Do roztopionej czekolady dodać kawę i mleko. Wymieszać.
5.Przełożenie ciasta: Biszkopt, masa jabłkowa, masa budyniowa, biszkopt, polewa. Włożyć na 2 godziny do lodówki.
Komentarze