Jabłecznik ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Umyte śliwki wypestkować , przekroić na pół. Włozyć do garnka, i wlac odrobinę wody na dno. Przesmażać kilka minut.
2, Jabłka obrać dość drobno pokroić i przesmażyć z cukrem, aż cały płyn wyparuje, dodac rodzynki i cynamon. Dodac takze wczesniej podsmazone sliwki , całośc wymieszac.
2. Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Jedną z części wylepić blachę (24x40). Na to wyłożyć masę jabłkowo śliwkową i przykryć drugą częścią ciasta, Wierzch delikatnie nakłuć widelcem. Piec około 45min w 180 st.
Przed podaniem oprószyc cukrem pudrem, smacznego.
Porady
jesli podczas posmazania sliwek masa jest zbyt rzadka mozna ja zagęcicic , odrobina maki ziemniaczanej albo kiślu.
Komentarze