Jabłecznik z polewą chałwową

4.5 (164 ocen)

Słodka chałwa w połączeniu z kwaskawą masą jabłkową sprawia, że ciasto ma naprawdę wyśmienity smak. Polecam dla smakoszy jabłek i nie tylko.

Składniki:

  • ciasto: 2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    250g margaryny
    8 żółtek
    4 białka
    1 op.cukru waniliowego
    4 łyżki mleka
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    polewa chałwowa: 200 g chałwy
    2 łyżki mleka
    łyżka cukru
    100 g margaryny

    masa jabłkowa:1 kg jabłek
    sok z jednej cytryny
    2 galaretki cytrynowe
    ponadto: 70g wiórków kokosowych
    4 białka
    tłuszcz do wysmarowania formy
    bułka tarta do obsypania blaszki



Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłecznik z polewą chałwową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • utrzyj margarynę z cukrem i żółtkami 1. Ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną na puszystą masę. Dodać mąkę przesianą z proszkiem i pianę z białek, lekko wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i mleko.
  • 2. Polewa chałwowa: składniki połączyć, zagotować mieszając.
  • usmaż jabłka z sokiem z cytryny i galaretkam 3. Masa jabłkowa: jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Wlać sok z cytryny, usmażyć. Pod koniec smażenia wsypać galaretki, wymieszać.
  • na masie ciemnej rozłóż pianę z wiórkami kokosowymi 4. Ciemne ciasto wyłożyć na spód natłuszczonej, wysypanej bułką tartą i wyłożonej papierem blaszki o wym.40x25cm. Ubić pianę z białek, wymieszać z wiórkami kokosowymi i wyłożyć na ciasto.Piec ok.30 minut w temp.180 st.
  • masę jabłkową rozłóż na masie bezowej 5. Jasne ciasto również wyłożyć do przygotowanej blaszki i piec jak ciasto ciemne. Masę jabłkową wyłożyć na ciemne ciasto, przykryć jasnym ciastem. Wierzch polać gorącą polewą. Ciasto chłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować