polewa chałwowa: 200 g chałwy
2 łyżki mleka
łyżka cukru
100 g margaryny
masa jabłkowa:1 kg jabłek
sok z jednej cytryny
2 galaretki cytrynowe
ponadto: 70g wiórków kokosowych
4 białka
tłuszcz do wysmarowania formy
bułka tarta do obsypania blaszki
Jabłecznik z polewą chałwową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną na puszystą masę. Dodać mąkę przesianą z proszkiem i pianę z białek, lekko wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i mleko.
3.Masa jabłkowa: jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Wlać sok z cytryny, usmażyć. Pod koniec smażenia wsypać galaretki, wymieszać.
4.Ciemne ciasto wyłożyć na spód natłuszczonej, wysypanej bułką tartą i wyłożonej papierem blaszki o wym.40x25cm. Ubić pianę z białek, wymieszać z wiórkami kokosowymi i wyłożyć na ciasto.Piec ok.30 minut w temp.180 st.
5.Jasne ciasto również wyłożyć do przygotowanej blaszki i piec jak ciasto ciemne. Masę jabłkową wyłożyć na ciemne ciasto, przykryć jasnym ciastem. Wierzch polać gorącą polewą. Ciasto chłodzić w lodówce.
Komentarze