• Jabłecznik z polewą chałwową

    Dodane przez: agarybak76

  • Słodka chałwa w połączeniu z kwaskawą masą jabłkową sprawia, że ciasto ma naprawdę wyśmienity smak. Polecam dla smakoszy jabłek i nie tylko.

  • Składniki

    ciasto: 2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    250g margaryny
    8 żółtek
    4 białka
    1 op.cukru waniliowego
    4 łyżki mleka
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    polewa chałwowa: 200 g chałwy
    2 łyżki mleka
    łyżka cukru
    100 g margaryny

    masa jabłkowa:1 kg jabłek
    sok z jednej cytryny
    2 galaretki cytrynowe
    ponadto: 70g wiórków kokosowych
    4 białka
    tłuszcz do wysmarowania formy
    bułka tarta do obsypania blaszki



  • Sposób przygotowania

    1.
    utrzyj margarynę z cukrem i żółtkami - krok 1

    Ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną na puszystą masę. Dodać mąkę przesianą z proszkiem i pianę z białek, lekko wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i mleko.

    2.

    Polewa chałwowa: składniki połączyć, zagotować mieszając.

    3.
    usmaż jabłka z sokiem z cytryny i galaretkam - krok 3

    Masa jabłkowa: jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Wlać sok z cytryny, usmażyć. Pod koniec smażenia wsypać galaretki, wymieszać.

    4.
    na masie ciemnej rozłóż pianę z wiórkami kokosowymi - krok 4

    Ciemne ciasto wyłożyć na spód natłuszczonej, wysypanej bułką tartą i wyłożonej papierem blaszki o wym.40x25cm. Ubić pianę z białek, wymieszać z wiórkami kokosowymi i wyłożyć na ciasto.Piec ok.30 minut w temp.180 st.

    5.
    masę jabłkową rozłóż na masie bezowej - krok 5

    Jasne ciasto również wyłożyć do przygotowanej blaszki i piec jak ciasto ciemne. Masę jabłkową wyłożyć na ciemne ciasto, przykryć jasnym ciastem. Wierzch polać gorącą polewą. Ciasto chłodzić w lodówce.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, chałwa, jabłka
  • dodaj komentarz 27 komentarzy
    • IrenaJa
      2013-01-07T11:42:23+01:00 IrenaJa
      Aż mi ślinka cieknie;)
    • agarybak76
      2013-01-08T17:21:06+01:00 agarybak76
      Właśnie zajadam kawałek do popołudniowej kawki :)
      Zapraszam do degustacji :)
    • Bo-Bożena
      2013-01-08T17:24:13+01:00 Bo-Bożena
      Wygląda przepysznie :)
    • Konto nieaktywne
      2013-01-08T17:25:49+01:00 Konto nieaktywne
      extra ciacho
    • agarybak76
      2013-01-08T17:28:40+01:00 agarybak76
      Dziękuję Dziewczyny :))
    • Jaga85
      2013-01-08T18:11:31+01:00 Jaga85
      Oj mi też narobiłaś ochoty:)Uwielbiam chałwę!
    • danusia
      2013-01-08T18:40:12+01:00 danusia
      jakie ładne , muszę wypróbować . :)
    • agarybak76
      2013-01-08T19:22:02+01:00 agarybak76
      Cieszę się, że się Wam podoba :)
      Słodka chałwa świetnie komponuje się z cytrynowo-jabłkową masą.
      Polecam i pozdrawiam :)))
    • owieczka
      2013-01-08T20:31:16+01:00 owieczka
      Ładnie wygląda :) na pewno wypróbuję masę chałwową do dekoracji choćby innych ciast :)
    • agarybak76
      2013-01-09T14:14:11+01:00 agarybak76
      Ja pierwszy raz robiłam polewę chałwową, ale też pewnie nie raz wykorzystam ją do dekoracji innych, nie za mocno słodkich ciast :)
    • danuta26
      2013-09-28T14:24:09+02:00 danuta26
      I ja dodam komentarz od siebie. Zawsze piszę po wypróbowaniu przepisu, upiekłam wczoraj, przestało całą noc i wygląda rzeczywiście doskonale. Jeśli chodzi o smak to moim zdaniem jest trochę za suche bo placki są trochę za grube, gdyby nie to, to naprawdę było by przepyszne. Jeśli je zrobię jeszcze raz to zmienię trochę proporcje co do ciasta. Masa chałwowa jest smaczna i użyję jej do innych ciast np. zamiast polewy czekoladowej. Pozdrawiam:)
    • agarybak76
      2013-09-28T22:02:56+02:00 agarybak76
      Danuta, cieszę się, że zainteresowało Cię to ciasto na tyle, by je przetestować :)
      Jeśli chodzi o grubość placków, to czy piekłaś je w takiej dużej jak ja blaszce?
      Z mniejszej ilości składników, jak dla mnie jest za cienkie, po prostu ciężko by je było wylepić.
      Dzięki za opinię i komentarz ;)
      Pozdrawiam :)
    • danuta26
      2013-09-29T10:05:40+02:00 danuta26
      No właśnie tak, piekłam w dużej blaszce co prawda 37X 26; czyżby 3 cm miały takie znaczenie? No jeśli tak to muszę zakupić większą blachę, bo co sobotę piekę ciasto z oczywiście takie które wpadnie mi w oko i odpowiada smakowo.
      Pozdrawiam :)
    • Magdalena_Z
      2013-09-29T10:50:40+02:00 Magdalena_Z
      Ciasto zachęca mnie o tyle, że bardzo lubię zarówno jabłka w cieście jak i chałwę.

      A tak z innej paczki to Twoje zdjęcia potraw o niebo się poprawiły od tamtego czasu patrząc na zdjęcie tego ciasta :)
    • agarybak76
      2013-09-29T17:09:55+02:00 agarybak76
      Danuta, polecam się i zapraszam do korzystania z moich pozostałych przepisów na ciasta :)
      Mam ich trochę w swojej kolekcji. Może coś innego bardziej przypadnie Ci do gustu ;)
      Pozdrawiam :)
    • agarybak76
      2013-09-29T17:19:18+02:00 agarybak76
      Magda, masz rację. Zdjęcie tego ciasta to jedne z najsłabszej jakości zdjęć jakie tu mam:/
      Ale od tego czasu wiele się zmieniło: przede wszystkim mąż kupił mi nowy aparat! :-))
      A po za tym wyczułam kiedy zdjęcia wychodzą najlepsze. Każda z nas ma swoje metody, ja zdjęcia staram się robić tylko przy świetle dziennym a nie tak jak wcześniej wieczorem przy jarzeniówce. Chociaż bardzo poprawiłam jakość a i tak nie zawsze jestem zadowolona.
      Ale to pewnie większość z nas tak ma :)
      Pozdrawiam ;)
    • Magdalena_Z
      2013-09-29T17:21:23+02:00 Magdalena_Z
      Dokładnie. Zobacz sobie moje pierwsze przepisy :D Przestraszyć się można :D
    • agarybak76
      2013-09-29T17:28:01+02:00 agarybak76
      Przejrzałam Magda, nie jest tak żle :) Mnie się podobają :)
      Ale poprawa jest i to jaka! Nie da się ukryć, że jest co raz lepiej :)
    • danuta26
      2013-09-29T20:22:09+02:00 danuta26
      Przejrzałam 14 stron i już znalazłam dwa ciasta które przypadły mi do gustu, jak je zrobię to napiszę. Swoją drogą jestem pełna podziwu tyle przepisów i zdjęć, na pewno skorzystam i będę zaglądać regularnie na twoje strony.
    • agarybak76
      2013-09-30T10:37:17+02:00 agarybak76
      Danuto, dziękuję za uznanie :))
      Cieszę się, że coś tam jeszcze znalazłaś do wypróbowania ;))
      Pozdrawiam w ten pochmurny poranek ;)
    • zbysiowa
      2013-09-30T13:15:24+02:00 zbysiowa
      Wygląda bardzo zachęcająco:)
    • bunia24
      2013-10-07T21:57:46+02:00 bunia24
      znam to ciasto z portalu Wielkie Żarcie, pycha! :)
    • agarybak76
      2013-10-09T18:42:37+02:00 agarybak76
      Witaj Buniu! Właśnie odwiedziłam portal Wielkie Żarcie, bo zaciekawiło mnie to co napisałaś.
      I rzeczywiście znalazłam tam mój przepis, ale nie ja go tam zamieściłam :(
      Jednym słowem przepis został sobie przez kogoś przywłaszczony.. :((
    • jaga
      2013-10-17T08:44:02+02:00 jaga
      Wykorzystałam Twoją polewę,wyszła bardzo fajna .Dodałam do niej łyżeczkę żelatyny,bo ciasto robię na wesele i chcę,żeby nie kleiło się do rąk a robię ją pierwszy raz.Dziękuję i pozdrawiam.
    • agarybak76
      2013-10-17T09:25:36+02:00 agarybak76
      Jaga, cieszę się, wykorzystałaś polewę chałwową i że smakowała ;))
      Pozdrawiam :)
    • bunia24
      2013-10-17T15:42:04+02:00 bunia24
      agarybak76 niekoniecznie przecież przepisy wędrują z ust do ust po całej Polsce i świecie a przepis na Wielkim Żarciu jest od 2007 więc równie dobrze ktoś mógłby zarzucić to samo Tobie.
      Wg mnie nie ma co rwać włosów z głowy tylko przyjąć przepis jako ogólnodostępny, pewnie istniał jeszcze przed erą przepisów w internecie... ;)
      pozdrowionka!!
    • agarybak76
      2013-10-18T11:10:35+02:00 agarybak76
      Buniu, akurat ten przepis stworzyłam sama od początku do końca! ;)
      Nie zaprzątam sobie tym głowy, tylko zainteresowałam się, gdy o tym napisałaś.
      Tak jak piszesz: przepisy krążyły i krążyć będą i nie mamy na to wpływu.
      Pozdrawiam :)

Dodane przez: agarybak76

agarybak76 342

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-01-07T10:00:17+01:00

2382 odwiedziny


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »