Jabłecznik z polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej miksując dodać żółtka, wymieszać z mąka zmieszana z proszkiem, wylać na blaszkę, piec około 30 min. w temp.160 C. Pozostawić do wystudzenia.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Zagotować w garnku wodę z dwoma cukrami
2.Dodać jabłka i smażyć. Następnie dodać kaszę i masło, mieszać i doprowadzić do rozgotowania kaszy. Masa 2: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym. Dodawać stopniowo po łyżce śmietany, dodać sok z cytryny. Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wrzątku, dodać do masy i wymieszać. Ciepłą masę wyłożyć na ciasto, następnie masę 2 po wystygnięciu jabłek. Składniki polewy zagotować, gotowa polewą polać ciasto. Schłodzić
Porady
Zanim wylejemy polewę na ciasto należy trochę poczekać żeby zgęstniała.
Komentarze