Jabłecznik z polewą

4.5 (177 ocen)

  • 50 min

Pyszne ciasto z czekoladowa polewą

  • 50 min

Składniki:

  • Biszkopt:

    6 jajek

    szklanka cukru

    szklanka mąki

    łyżeczka proszku do piecz.

    Masa:

    1 kg jabłek

    szklanka cukru

    torebka c.waniliowego

    1/szklanki wody

    3/4 szklanki kaszy manny błyskawicznej

    1 łyżka masła lub margaryny

    galaretka pomarańczowa
    Masa2:

    kostka margaryny
    szklanka c.pudru
    cukier waniliowy
    szklanka kwaśnej śmietany
    sok z cytryny

    Polewa:

    3 łyżki wody

    3 łyżki kakao

    kostka margaryny

    szklanka .cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jabłecznik Desery Biszkopty

Jabłecznik z polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jabłecznik z polewą 1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej miksując dodać żółtka, wymieszać z mąka zmieszana z proszkiem, wylać na blaszkę, piec około 30 min. w temp.160 C. Pozostawić do wystudzenia.

    Jabłka obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Zagotować w garnku wodę z dwoma cukrami
  • Jabłecznik z polewą 2. Dodać jabłka i smażyć. Następnie dodać kaszę i masło, mieszać i doprowadzić do rozgotowania kaszy. Masa 2: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym. Dodawać stopniowo po łyżce śmietany, dodać sok z cytryny. Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wrzątku, dodać do masy i wymieszać. Ciepłą masę wyłożyć na ciasto, następnie masę 2 po wystygnięciu jabłek. Składniki polewy zagotować, gotowa polewą polać ciasto. Schłodzić

Porady

Zanim wylejemy polewę na ciasto należy trochę poczekać żeby zgęstniała.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować