400 g mąki pszennej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
100g cukru
1 torebka cukru waniliowego
1 jajo
6 łyżek mleka
szczypta soli
150 g schłodzonego masła
Nadzienia:
2 kg jabłek
100 g cukru
100 g rodzynek
6 łyżek białego wina
50 g posiekanych migdalów
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa:
200 g cukru pudru
odrobina wody
Jabłecznik z "pokrywką" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem i przesiać ,dodać resztę składników i zagnieść szybko gładkie ciasto.Połowę ciasta rozwałkować i rozłożyć na blaszce.
2.Jabłka obrać ze skórki,pokroić w kostkę.Kawałki jabłka włożyć do garnka,dodać cukier ,rodzynki i białe wino.
3.Gotować 5 min.Dodać migdały i dwie łyżki mąki ziemniaczanej poczekać aż masa przestygnie.Posmarować ciasto masa jabłkową.
Komentarze