Jabłecznik z "pokrywką"

0 (0 ocen)

Najlepszy jabłecznik jaki jadłam

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
    4 łyżeczki proszku do pieczenia
    100g cukru
    1 torebka cukru waniliowego
    1 jajo
    6 łyżek mleka
    szczypta soli
    150 g schłodzonego masła

    Nadzienia:
    2 kg jabłek
    100 g cukru
    100 g rodzynek
    6 łyżek białego wina
    50 g posiekanych migdalów
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    Polewa:
    200 g cukru pudru
    odrobina wody

Jabłecznik z "pokrywką" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1/2-ą ciasta rozwałkować na blaszce 1. Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem i przesiać ,dodać resztę składników i zagnieść szybko gładkie ciasto.Połowę ciasta rozwałkować i rozłożyć na blaszce.
  • jabłka,rodzynki ,migdały,wino i cukier -uprażyć 2. Jabłka obrać ze skórki,pokroić w kostkę.Kawałki jabłka włożyć do garnka,dodać cukier ,rodzynki i białe wino.
  • Masa jabłkowa 3. Gotować 5 min.Dodać migdały i dwie łyżki mąki ziemniaczanej poczekać aż masa przestygnie.Posmarować ciasto masa jabłkową.
  • Na masę rozłóż resztę ciasta 4. Na wierzchu rozłożyć resztę rozwałkowanego ciasta.Piec ok.35 min.w 180 st.C.Wyjąć ciasto i ostudzić.
  • Gotowe ciasto 5. Ostudzone ciasto polać polewą z cukru pudru

Porady

Do nadzienia można zamiast jabłek użyć gotowego musu z jabłek

Komentarze

Podobne przepisy