JABŁECZNIK Z PIANKĄ

5 (198 ocen)

jesienne ciasto

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szkl. mąki,
    ½ szkl. cukru,
    3 żółtka,
    ½ kostki masła,
    2 łyżki śmietany

    Masa jabłkowa:
    600 ml musu z jabłek,
    1 kisiel truskawkowy,
    cynamon i cukier do smaku

    Pianka budyniowa:
    3 białka,
    3 łyżki cukru,
    ½ op budyniu waniliowego

    Dodatkowo:
    masło do wysmarowania formy,
    bułka tarta,
    kasza manna
Wystaw ocenę:

5 (198 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Jabłecznik z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do misy malaksera wkładamy mąkę i masło pokrojone w kostkę, mieszamy aż masło połączy się z mąką, następnie dodajemy żółtka, cukier i śmietanę. Ciasta dzielimy na 2 części, jedną mniejszą, drugą większą. Wkładamy na 30 min do zamrażarki. Tortownicę smarujemy masłem, posypujemy bułką. Ciastem wykładamy dno i boki formy, nakłuwamy widelcem. Podpiekamy w rozgrzanym piekarniku 5 min, następnie posypujemy kaszą manną. Wylewamy masę z jabłek i piankę budyniową. Na wierzch ścieramy resztę ciasta. Pieczemy 45 min w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.

    Masa jabłkowa:
    mus mieszamy z cukrem, kisielem i cynamonem.

    Pianka budyniowa:
    białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier a następnie budyń i delikatnie mieszamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować