Jabłecznik z pianką cappuccino

5 (195 ocen)

Przepyszne ciasto z musem jabłek oraz pianką kawowo-czekoladową.

Składniki:

  • BISZKOPT
    5 jajek (w temperaturze pokojowej)
    szklanka cukru
    szklanka mąki
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA JABŁKOWA
    słoik prażonych jabłek (1 litr)
    2 galaretki cytrynowe lub agrestowe i 3 szklanki wody (nie więcej)

    PIANKA CAPPUCCINO
    600 ml śmietanki 30%
    2-3 łyżki cukru pudru
    100 g cappuccino czekoladowego
    50 g mlecznej czekolady potartej na tartce
    6 łyżek żelatyny + ok 1/4 szklanki wody

    dodatkowo
    tarta czekolada deserowa do posypania
Wystaw ocenę:

5 (195 ocen)

Zobacz również:

Jabłecznik Desery

Jabłecznik z pianką cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt 1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jajka wbić do miski, dodać cukier i miksować tak długo aż powstanie biały puch. Do masy dodać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem i wymieszać. Biszkoptową masę wylać do prostokątnej blachy (np28x40) wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec ok 15 min. Po upieczeniu wystudzić. (Pamiętać o tym by przed nałożeniem masy jabłkowej, biszkopt trochę nasączyć, nawet zwykła herbatką.)
  • Biszkopt z masą jablkową 2. Do garnka wlać wodę, ale mniej niż podane jest na opakowaniu galaretek, czyli ogółem na 2 galaretki dać 3 szklanki wody. Wodę zagotować, wyłączyć płomień i wsypać galaretki, gdy przestygną, dodać jabłka ze słoika i wymieszać. Dla przyśpieszenia tężenia, garnek można wstawić do lodówki. Gdy masa zacznie gęstnieć, nałożyć ją na nasączony biszkopt. Wstawić do lodówki.
  • Jabłecznik z pianką cappuccino 3. Gdy masa jabłkowa stężeje (co cały jej proces trwa kilka godzin) ubić w wysokim naczyniu schłodzoną śmietankę. Do ubitej śmietany dodawać stopniowo cappuccino w proszku, cukier puder. Wymieszać. Na koniec dodać tartą czekoladę mleczną i malutkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę. ROZPUSZCZANIE ŻELATYNY - 6 łyżek żelatyny zalać zimną wodą, tak by ją zakryła. Gdy napęcznieje, podgrzać i rozpuścić, wystudzoną żelatynę, ale nie gęstą, wlewać do masy piankowej. Gotową masę wyłożyć szybko na wierzch jabłkowy, wyrównać, posypać tartą czekoladą deserową. Wstawić do lodówki i chłodzić kilka godzin. Przed podaniem można udekorować świeżymi listkami melisy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować