Przepyszne ciasto z musem jabłek oraz pianką kawowo-czekoladową.
Składniki:
BISZKOPT
5 jajek (w temperaturze pokojowej)
szklanka cukru
szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
MASA JABŁKOWA
słoik prażonych jabłek (1 litr)
2 galaretki cytrynowe lub agrestowe i 3 szklanki wody (nie więcej)
PIANKA CAPPUCCINO
600 ml śmietanki 30%
2-3 łyżki cukru pudru
100 g cappuccino czekoladowego
50 g mlecznej czekolady potartej na tartce
6 łyżek żelatyny + ok 1/4 szklanki wody
Jabłecznik z pianką cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jajka wbić do miski, dodać cukier i miksować tak długo aż powstanie biały puch. Do masy dodać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem i wymieszać. Biszkoptową masę wylać do prostokątnej blachy (np28x40) wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec ok 15 min. Po upieczeniu wystudzić. (Pamiętać o tym by przed nałożeniem masy jabłkowej, biszkopt trochę nasączyć, nawet zwykła herbatką.)
2.Do garnka wlać wodę, ale mniej niż podane jest na opakowaniu galaretek, czyli ogółem na 2 galaretki dać 3 szklanki wody. Wodę zagotować, wyłączyć płomień i wsypać galaretki, gdy przestygną, dodać jabłka ze słoika i wymieszać. Dla przyśpieszenia tężenia, garnek można wstawić do lodówki. Gdy masa zacznie gęstnieć, nałożyć ją na nasączony biszkopt. Wstawić do lodówki.
3.Gdy masa jabłkowa stężeje (co cały jej proces trwa kilka godzin) ubić w wysokim naczyniu schłodzoną śmietankę. Do ubitej śmietany dodawać stopniowo cappuccino w proszku, cukier puder. Wymieszać. Na koniec dodać tartą czekoladę mleczną i malutkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę. ROZPUSZCZANIE ŻELATYNY - 6 łyżek żelatyny zalać zimną wodą, tak by ją zakryła. Gdy napęcznieje, podgrzać i rozpuścić, wystudzoną żelatynę, ale nie gęstą, wlewać do masy piankowej. Gotową masę wyłożyć szybko na wierzch jabłkowy, wyrównać, posypać tartą czekoladą deserową. Wstawić do lodówki i chłodzić kilka godzin. Przed podaniem można udekorować świeżymi listkami melisy.
Komentarze