Jabłecznik z orzechami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Znalazłam kiedyś ten przepis w Internecie i wypróbowałam. Ciasto jest bardzo dobre, ma oryginalny smak. Polecam, bo warto!

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:
    -2 1/4 szkl mąki krupczatki
    -2 żółtka
    -1/2 szkl cukru pudru
    -200 g masrgaryny
    -szczypta soli

    JABŁKA:
    -ok. 2 kg jabłek obranych i startych
    -sok z cytryny do skropienia jabłek
    -1/2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do szarlotki
    -ok. 40 g cukru pudru

    ORZECHY:
    -1 szkl orzechów zmielonych
    -100 g cukru pudru
    -2 jaja
    -100 g mąki tortowej
    -100 g margaryny

    POLEWA MIODOWA:
    -7 czubatych łyżek miodu (najlepiej naturalnego)
    -75 g migdałów w płatkach
    -3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
    -2 łyżki masła
    -2 łyżki mąki tortowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłecznik z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BLASZKA 23x36 cm

    SPÓD: zagniatamy wszystko i schładzamy. Następnie wylepiamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

    JABŁKA: skrapiamy sokiem, dodajemy cukier i przyprawę. Nadmiar soku odcedzić.

    ORZECHY: Margarynę ucieramy na puszystą masę z cukrem pudrem, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.

    POLEWA: Miód podgrzewamy, dodajemy śmietanę i mąkę. Podgrzewamy do połączenia. Dorzucamy migdały i mieszamy.

    WYKONANIE:
    Na wylepiony ciastem spód wykładamy jabłka, potem orzechy i pieczemy ok. 45 min w 180 st. C. Po tym czasie wylewamy polewę i podpiekamy do złotego koloru polewy. Odstawiamy do wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować