JABŁKA:
-ok. 2 kg jabłek obranych i startych
-sok z cytryny do skropienia jabłek
-1/2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do szarlotki
-ok. 40 g cukru pudru
ORZECHY:
-1 szkl orzechów zmielonych
-100 g cukru pudru
-2 jaja
-100 g mąki tortowej
-100 g margaryny
POLEWA MIODOWA:
-7 czubatych łyżek miodu (najlepiej naturalnego)
-75 g migdałów w płatkach
-3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
-2 łyżki masła
-2 łyżki mąki tortowej
Jabłecznik z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BLASZKA 23x36 cm
SPÓD: zagniatamy wszystko i schładzamy. Następnie wylepiamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
JABŁKA: skrapiamy sokiem, dodajemy cukier i przyprawę. Nadmiar soku odcedzić.
ORZECHY: Margarynę ucieramy na puszystą masę z cukrem pudrem, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.
POLEWA: Miód podgrzewamy, dodajemy śmietanę i mąkę. Podgrzewamy do połączenia. Dorzucamy migdały i mieszamy.
WYKONANIE:
Na wylepiony ciastem spód wykładamy jabłka, potem orzechy i pieczemy ok. 45 min w 180 st. C. Po tym czasie wylewamy polewę i podpiekamy do złotego koloru polewy. Odstawiamy do wystudzenia.
Komentarze