Jabłecznik z migdałami

0 (0 ocen)

  • Średni

Migdałowy jabłecznik z ucieranego ciasta z dużą ilością jabłek i cukrem pudrem. Z pewnością Wam posmakuje, ja uwielbiam takie ciasta

  • Średni

Składniki:


  • - mąka tortowa: 1 szklanka
    - mąka ziemniaczna: 1 szklanka
    - cukier: 0.75 szklanki
    - jaja: 5 sztuk
    - jabłka słodkie: 1.3 kilograma
    - proszek do pieczenia, cynamon (po 1, 5 łyżeczki): 1.5 łyżeczki
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - migdały w płatkach: 75 gramów
    - sok z cytryny: 0.5 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłecznik z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blachę najlepiej ok. 35 x 25 cm wysmarować tłuszczem i wysypać mąką.
    Jeśli macie mikser na stojaku możecie równocześnie miksować ciasto i kroić jabłka, jeśli nie, najpierw przygotujcie owoce.
    Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę i skropić sokiem lub wodą z kwaskiem ).
    Margarynę stopić.
    Jajka miksować dodając wymieszane cukry ( w dwóch trzech turach ) aż staną się jasne.
  • 2. Mąki połączyć ze sobą, z proszkiem i cynamonem. Dodać przesianą do masy jajowej, stopniowo, miksując.
    Gdy się połączą wlać stopiony ciepły tłuszcz.
    Ciasto wymieszać z osączonymi jabłkami i migdałami.
    Piec w 200 stopniach, góra dół, bez termoobiegu , od 35-45 minut, do suchego patyczka.
  • 3. Studzimy poza piecem. Zimne posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Proszek do pieczenia Migdały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować