Jabłecznik z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blachę najlepiej ok. 35 x 25 cm wysmarować tłuszczem i wysypać mąką.
Jeśli macie mikser na stojaku możecie równocześnie miksować ciasto i kroić jabłka, jeśli nie, najpierw przygotujcie owoce.
Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę i skropić sokiem lub wodą z kwaskiem ).
Margarynę stopić.
Jajka miksować dodając wymieszane cukry ( w dwóch trzech turach ) aż staną się jasne.
2.Mąki połączyć ze sobą, z proszkiem i cynamonem. Dodać przesianą do masy jajowej, stopniowo, miksując.
Gdy się połączą wlać stopiony ciepły tłuszcz.
Ciasto wymieszać z osączonymi jabłkami i migdałami.
Piec w 200 stopniach, góra dół, bez termoobiegu , od 35-45 minut, do suchego patyczka.
3.Studzimy poza piecem. Zimne posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze