Jabłecznik z mascarpone bez pieczenia

4.5 (181 ocen)

  • 30 min

Pyszne, efektowne i bez pieczenia, chyba więcej mówić nie trzeba

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki (blaszka 20x25 cm):
    -600 g herbatników
    -10 średnich jabłek
    -500 g mascarpone
    -cynamon do smaku

    Polewa czekoladowa:
    -120 g masła
    -3 łyżki wody
    -3 łyżki cukru
    -3 łyżki kakao
    -4 garście płatków migdałowych do przyozdobienia
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Herbaty

Jabłecznik z mascarpone bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Podgrzać w garnuszku z odrobiną cynamonu, aż zmiękną. Gdy jabłka będą już lekko ostudzone połączyć je z mascarpone. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników, następnie masę jabłkową, znów herbatniki, masę, zrobić w ten sposób 4 warstwy herbatników. Ostatnią warstwą powinny być herbatniki.



    Polewa czekoladowa:
    Wszystkie składniki włożyć do garnuszka i podgrzać do momentu ich połączenia. Zdjąć z gazu, wylać ją na ciasto i posypać migdałami.Wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin, by herbatniki zmiękły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Herbatniki Jabłka Mascarpone Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować