Jabłecznik z Łąckich jabłek

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kocham jabłeczniki w każdym wydaniu!, nasze Polskie jabłka są pyszne i bardzo zdrowo, sięgajmy po nie każdego dnia!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto, tortownica o średnicy 28 cm :

    3 szklanki maki
    22 dag margaryny
    3/4 szk cukru
    1/2 kostki smalcu
    1 jajo
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy


    Masa jabłkowa:

    2 kg jabłek z Łąckich sadów
    2 łyżeczki cynamonu
    8 łyżki wody
    cukier do smaku


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Jabłecznik Desery

Jabłecznik z łąckich jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    1. Cukier zmiksować z jajkiem w małej miseczce. Do większej miski wsypać mąkę, włożyć margarynę, smalec, proszek do pieczenia. Wlać zmiksowane jajko z cukrem.
    2. Potem podzielić ciasto na 3/4 i 1/3. Większą częścią ciasta wykładamy dno i boki tortownicy. Następnie włożyć na ciasto podsmażone jabłka. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto i piec na złoty kolor przez ok 40-45 minut w tem. 180 C.

    Jabłka:
    1. Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki. Dusimy w rondlu z cynamonem podlewając wodą. Pod koniec smażenia jabłek dodajemy cukier jeśli jest taka potrzeba. Jabłka mało kiedy wymagają dosładzania, kwaskowate smakują wybornie.


Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować