Jabłecznik z kruszonką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Ten przepis pochodzi z książki mojej babci

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    *250 g margaryny
    *4 jajka
    *1 cukier wanilinowy
    *1 szklanka cukru
    *25 dag mąki
    *1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Jabłka:
    *10 małych jabłek
    *1,5 łyżeczki cynamonu
    *0,5 szklanki cukru
    Kruszonka: ( przepis na dużą blachę)
    *25 dag margaryny
    *25 dag cukru
    *50 dag mąki
    *1-2 żółtka
    *1 cukier wanilinowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłecznik z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto: Margarynę, cukier, cukier wanilinowy oraz jajka miksujemy do gładkości.Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy dalej,aż mąka całkowicie połączy się z ciastem.Cisto wykładamy na blaszkę wysmarowaną olejem i wysypaną mąką. Forma 24x37 cm
    2. Jabłka: Jabłka myjemy i obieramy ze skóry. Następnie trzemy na tarce. Jabłka zasypujemy cukrem i cynamonem po czym dokładnie mieszamy i wykładamy na ciasto.
    3. Kruszonka: Margarynę miksujemy z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkiem na gładką masę. Następnie wsypujemy mąkę i zagniatamy. Robimy sobie kulkę i trzemy na tarce i dajemy na ciasto.
    Gotowe ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 35-45 minut w temperaturze 180 stopni C.
  • 2. Ciasto: Margarynę, cukier, cukier wanilinowy oraz jajka miksujemy do gładkości.Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy dalej,aż mąka całkowicie połączy się z ciastem.Cisto wykładamy na blaszkę wysmarowaną olejem i wysypaną mąką. Forma 24x37 cm
  • 3. Jabłka: Jabłka myjemy i obieramy ze skóry. Następnie trzemy na tarce. Jabłka zasypujemy cukrem i cynamonem po czym dokładnie mieszamy i wykładamy na ciasto.
  • 4. Kruszonka: Margarynę miksujemy z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkiem na gładką masę. Następnie wsypujemy mąkę i zagniatamy. Robimy sobie kulkę i trzemy na tarce i dajemy na ciasto.
    Gotowe ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 35-45 minut w temperaturze 180 stopni C.

Porady

-Ciasto możemy zrobić z połowy porcji. Wtedy będzie cieńsze. -Na ciasto można zrobić więcej jabłek w zależności od upodobań.Wtedy cukru i cynamonu będzie potrzeba więcej. -Kruszonkę możemy zrobić z 15 dag masła i 10 dag margaryny. Wtedy będzie miała lepszy smak -Ciasto zamiast wyłożyć na blachę 24x37 cm możemy dać na większą. Wtedy jabłek będzie potrzeba o wiele więcej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować