Jabłecznik z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy cukier. Mieszając, dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem, napój, oliwę i kakao.
2.Jabłka obieramy, kroimy w ósemki. Na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę (31x23 cm) wylewamy ciasto, układamy jabłka. Pieczemy 30 minut w 180 °C. Studzimy.
3.Przygotowujemy krem: żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wody. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy po łyżce serka. Mieszamy z letnią żelatyną.
4.Krem wykładamy na ciasto i rozsmarowujemy lub wyciskamy szprycą. Polewą czekoladową robimy esy-floresy. Schładzamy.
Porady
RADY Joanny Antoń
Zamiast dekorować ciasto polewą, możemy posypać je startą czekoladą lub startym wafelkiem czekoladowym.
Komentarze