Jabłecznik z kremem

4.51 (191 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Wyśmienite dla wielbicieli ciast z owocami, którym znudził się tradycyjny jabłecznik.

Składniki:

  • ● 1,5 szkl. mąki
    ● 3 jajka
    ● 2/3 szkl. cukru
    ● 2/3 szkl. pomarańczowego napoju gazowanego
    ● 1/3 szkl. oliwy
    ● 2 łyżki kakao
    ● czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    ● 5-6 dużych jabłek
    ● polewa czekoladowa
    Krem:
    ● 3 żółtka
    ● 1 szkl. cukru pudru
    ● 2 kubeczki serka homogenizowanego
    ● kostka masła lub margaryny
    ● łyżka żelatyny
Wystaw ocenę:

4.51 (191 ocen)

Zobacz również:

Jabłecznik Desery

Jabłecznik z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy cukier. Mieszając, dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem, napój, oliwę i kakao.
  • 2. Jabłka obieramy, kroimy w ósemki. Na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę (31x23 cm) wylewamy ciasto, układamy jabłka. Pieczemy 30 minut w 180 °C. Studzimy.
  • 3. Przygotowujemy krem: żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wody. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy po łyżce serka. Mieszamy z letnią żelatyną.
  • 4. Krem wykładamy na ciasto i rozsmarowujemy lub wyciskamy szprycą. Polewą czekoladową robimy esy-floresy. Schładzamy.

Porady

RADY Joanny Antoń Zamiast dekorować ciasto polewą, możemy posypać je startą czekoladą lub startym wafelkiem czekoladowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować