Jabłecznik z kokosową pianką

0 (0 ocen)

  • 50 min

połączenie jabłek i słodkiego kokosa w pianie z białek, chrupiąca góra. Pyszna szarlotka na kruchym spodzie, mniam, mniam :)

  • 50 min

Składniki:



  • ciasto kruche :

    mąka krupczatka 1 szklanka
    masło zimne 70 gram
    żółtko 1 sztuka
    sól szczypta
    śmietana kwaśna 2 łyżki

    beza :

    wiórki kokosowe 100 gram
    cukier 1/2 szklanki
    białko 3 sztuki

    oraz :

    1 kg jabłek
    rodzynki
    30 gram
    cukier 1/3 szklanki

Jabłecznik z kokosową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. z podanych składników zrobić ciasto, następnie wylepić okrągła formę o średnicy 25 cm.ciastem i schłodzić.


  • 2. obrane jabłka pokroić w kostkę i poddusić z rodzynkami i cukrem
  • 3. beza: białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukru a na koniec wsypać uprażone wiórki kokosowe
  • 4. ciasto podpiec 10 minut w 180 stopniach, następnie wyłożyć jabłka na podpieczony spód, na jabłka wyłożyć bezę
  • 5. szarlotkę piec w 160 stopniach 30 minut.
  • 6. po upieczeniu trzeba ciasto posypać cukrem pudrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy