• Jabłecznik z kokosem

    Dodane przez: kasmat

  • Wilgotne ciasto dla amatorów jabłek i wiórek kokosowych. Idealne na sezon jesienno-zimowy.

  • Składniki

    Biszkopt: 4 jajka,
    4 łyżki mąki pszennej,
    4 łyżki cukru,
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    Nadzienie: 1 kg jabłek,
    1 litr wody,
    3 łyżki cukru,
    2 budynie śmietankowe,
    Kokos: 20 dkg margaryny,
    3/4 szklanki cukry,
    20 dkg wiórek kokosowych,
    2 jajka

  • Sposób przygotowania

    1.

    Ciasto. Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywną masę. Żółtka rozmieszać z proszkiem do pieczenia. Mąkę i żółtka dodawać powoli do białek. Wymieszać delikatnie. Wylać na formę (około 25x30 cm) i piec w 180 stopniach około 20 minut.

    2.

    Nadzienie. Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w ósemki. Wodę zagotować z cukrem i wrzucić do tego jabłka. Chwilę gotować. Gorące jabłka wybrać i układać w formie na upieczonym biszkopcie. Budynie ugotować na 3 szklankach wywaru z jabłek. Gotową masę wyłożyć na jabłka.

    3.

    Margarynę rozpuścić z cukrem, dodać wiórka i wymieszać. Przestudzić. Dodać jajka i dokładnie je roztrzepać. Masę wyłożyć na budyń i całość zapiec do zrumienienia w 180 stopniach.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, biszkopt, jabłka, kokos, wiórka
  • 1 komentarz
    • Konto nieaktywne
      2012-11-09T21:20:22+01:00 Konto nieaktywne
      ale pychotka

Dodane przez: kasmat

kasmat 73

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-11-09T20:59:54+01:00

1016 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »