Jabłecznik z kokosem

5 (167 ocen)

Kruchy spód, winny, wilgotny środek i lekko chrupiący wierzch. Pycha.

Składniki:

  • Ciasto;
    2 szkl maki
    3/4 kostki margaryny
    1/2 szkl cukru pudru
    4 żółtka
    1 łyżka śmietany
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    szczypta soli

    Nadzienie:
    1 1/2 kg jabłek
    1 szkl cukru
    3 szkl wody
    2 budynie waniliowe ( u mnie cytrynowe)
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

    Kokosowy wierzch:
    4 białka
    3/4 szkl cukru
    100 g wiórek kokosowych
    szczypta soli

    Blacha 36x24 wyłożona papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Jabłecznik z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Margarynę rozetrzeć w dłoniach z mąką. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Dłonią wylepić spód blachy.
  • Jabłka 2. Wodę z cukrem zagotować. Jabłka obrać, pokroić na ósemki, włożyć do gotującego się syropu i blanszować 3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową i ostudzić.
  • Budyń 3. Proszek budyniowy wsypać do szklanki, dodać mąkę ziemniaczaną i zimną wodę do niepełnej szklanki, wymieszać i wlać do syropu po jabłkach.
  • Ugotowany budyń 4. Mieszając, ugotować budyń.
  • Jabłka na cieście 5. Jabłka wyłożyć na ciasto.
  • Budyń na jabłkach 6. Powierzchnię jabłek pokryć budyniem.
  • Białka z kokosem 7. Białka z solą ubić, powoli dodawać cukier i ubijać aż białka będą lśniące i sztywne. Wsypać wiórki i wymieszać.
  • Wyłożona piana 8. Pianę wyłożyć na budyń.
  • Gotowe 9. Ciasto wstawić do piekarnika z temp.180*C na 45 - 50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować