Jabłecznik z jagodami goji

0 (0 ocen)

Jabłecznik, który powstał bardzo spontanicznie, niemalże z przypadku, bo to miała być szarlotka sypana. Jednak wszystkie składniki zostały wymieszane. Ciasto jest zwarte i syte. Idealne na śniadanie.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    2 szklanki kaszy manny
    1 łyżka kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki jagód goji
    1/2 szklanki cukru białego
    1 1/2 kg jabłek
    1/2 szklanki cukru brązowego
    150g masła
    1/2 łyżeczki cynamonu

Jabłecznik z jagodami goji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej z grubymi oczkami. Wymieszać z cukrem brązowym, cynamonem, rozpuszczonym masłem i jagodami goji.
  • 2. Mąkę przesiać razem z kakao i proszkiem do pieczenia,wymieszać z kaszą manną i białym cukrem.
  • 3. Suche składniki wymieszać z jabłkami i wyłożyć do formy o wymiarach 21x30cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok50min. Smacznego :)

Porady

Jagody goji przed dodaniem do jabłek dobrze jest przepłukać wodą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy