Jabłecznik z gruszką,kardamonem i migdałami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Przepis na idealny jabłecznik długo modyfikowałam, żeby dogodzić smakowo całej rodzinie :)To połączenie mojego ulubionego jabłecznika z czasów dzieciństwa oraz ulubionych smaków moich dzieci. Jest delikatny, pełen naturalnych aromatów i zadziwiająco szybko znika z brytfanki:)) Polecam.

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 5jajek ( same żółtka)
    -500 g mąki
    - 200 g margaryny
    -1/2 szklanki cukru
    - szczypta soli
    - 2łyżeczki proszku do pieczenia

    Nadzienie:
    - 5-6dużych jabłek
    - 1-2 gruszki
    - cukier i cukier waniliowy do smaku
    -cynamon i kardamon
    - rodzynki

    Beza:
    - 5 białek
    - 1 szklanka cukru
    - 1 budyń koniecznie śmietankowy

    Dodatkowo płatki migdałowe i 3-4 łyżki gorzkiego kakao.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jabłecznik Desery

Jabłecznik z gruszką,kardamonem i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Żółtka ubić z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po łyżce miękkiej margaryny i wolno miksować. Po uzyskaniu jednolitej masy dodawać po łyżce mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części: 3/4 i 1/4 oraz włożyć do lodówki na ok 30 min.
    2. W tym czasie jabłka i gruszki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Gruszki w nieco większą kostkę. Wszystko poddusić na wolnym ogniu przez ok. 15min -podlewając nieco wodą. Dodać cukier waniliowy i cukier według upodobać ( ja wolę nieco kwaśniejsze nadzienie :) ). Pod koniec cynamon , ok. 1/2 małej łyżeczki kardamonu- podkręca smak oraz rodzynki. Odstawiamy do przestygnięcia.
    3. Blachę wykładamy pergaminem i rozkładamy na nią3/4ciasta.Ciasto posypujemy gorzkim kakao oraz wykładamy masę jabłkowo gruszkową. Wszystko posypujemy jeszcze cynamonem
    4.Ubijamy pianę z 5 białek. Jak już będzie sztywna dodajemy cukier i ponownie ubijamy. Pod koniec dodajemy budyń śmietankowy.
    5.Pianę wykładamy na masę jabłkową i ucieramy na nią resztę ciasta. Na wierzch posypujemy obficie płatkami migdałowymi.
    6. Pieczemy ok. 45 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

    Pychaaa :)
    Smacznego

Porady

Jabłecznik możemy podawać z lodami i bitą śmietaną, Zaskoczy was wtedy jeszcze bardziej:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować