Jabłecznik z dodatkiem jeżyn

0 (0 ocen)

Szarlotka w nowoczesnej wersji z dodatkiem słodkich jeżyn.

Składniki:


  • > forma 24 cm
    > 4 jaja
    > 3 łyżki cukru
    > 10 łyżek mąki
    > 4 duże jabłka
    > cukier waniliowy
    > pół szklanki oliwy
    > łyżeczka cynamonu
    > 2 łyżeczki proszku
    > 200 g jeżyn
    > lukier:
    > 2 szklanki cukru pudru
    > 3 łyżki wody
    > sok z cytryny

Jabłecznik z dodatkiem jeżyn - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrami. Mąkę przesiewamy, łączymy z proszkiem. Delikatnie dodajemy. Wlewamy olej.
    > Jabłka obieramy kroimy w dużą kostkę. Dodajemy do masy. Jeżyny myjemy , osuszamy, dodajemy. Delikatnie mieszamy masę, którą przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy ok 45 minut ( do suchego patyczka) w 180 stopniach.
    > Gdy ostygnie polewamy lukrem, mieszając cukier, sok i wodę.
    > Można posypać wiórkami kokosowymi lub kolorową posypką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy