Jabłecznik z budyniem i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto: na stolnicę przesiać obie mąki, cukry i proszek do pieczenia. Posiekać z masłem, jajkiem i żółtkami na gładką masę. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, wymieszać. Następnie kakaowym ciastem wylepić blaszkę o wym.25/30 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.15 minut w 180 st. Ostudzić, wyjąć.
2.Beza: białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec dodawać cukier wciąż ubijając. Tą samą blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia wylepić jasnym ciastem.. Piec 5 minut w 180 st. Wyłożyć bezę, piec 20 minut w 160 st. Następnie zmniejszyć temp.do 140 st. i suszyć bezę jeszcze 30 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
3.Krem budyniowy: galaretkę cytrynową rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody. Budyń ugotować wg.przepisu na opakowaniu. Dodać śmietanę, wymieszać. Na koniec połączyć z rozpuszczoną galaretką (wlewając powoli i szybko mieszając, by nie było grudek).
4.Masa jabłkowa: jabłka umyć, obrać, potarkować na tarce o grubym oczku. Przełożyć na patelnię i podsmażyć wraz z cynamonem, aż jabłka puszczą sok. Na koniec dodać galaretkę, chwilę poddusić, ostudzić.
5.Przełożenie: kruche ciasto umieścić ponownie w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na nie wyłożyć prażone jabłka, a następnie budyń. Na końcu ściągnąć papier z kruchego, jasnego ciasta z bezą i delikatnie przełożyć na masę budyniową. Ciasto chłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego!
Komentarze