Jabłecznik z budyniem

5 (174 ocen)

  • 25 min

Pyszny jabłecznik z budyniem szybko się robi i równie szybko znika :)

  • 25 min

Składniki:

  • - 1 kostka margaryny
    - 1 szklanka cukru
    - 1 jajko
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 4 szklanki mąki
    - 1 kg jabłek
    - 1/2 litra mleka
    - 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jabłecznik Desery

Jabłecznik z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, cukier i jajko utrzeć na gładką masę. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie ugnieść. W razie potrzeby można dosypać troszkę mąki, tak aby ciasto miało miękką konsystencję.
  • 2. Jabłka należy obrać i pokroić na niewielkie, cienkie plastry, natomiast budyń ugotować według przepisu z opakowania.
  • 3. Blaszkę nasmarować tłuszczem i posypać mąką. Na blaszkę wyłożyć połowę ugniecionego ciasta, następnie jabłka, zalać gorącym budyniem, a na wierzch wyłożyć pozostałe ciasto.
  • 4. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45-50min w temperaturze 180stopni. Po upieczeniu jabłecznik posypać cukrem pudrem. Życzę smacznego!!!

Porady

- do budyniu można wsypać łyżkę więcej cukru, wtedy ciasto będzie słodsze - jabłka przed zalaniem budyniem można posypać cynamonem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować