To pyszne ciasto przyrządzam zwykle jesienią i zimą, kiedy jabłek jest pod dostatkiem. Cała rodzina uwielbia szarlotkę na ciepło, więc delektujemy się nią zaraz po upieczeniu.
1 godz. 40 min
Składniki:
● 60 dag mąki tortowej
● szkl. cukru
● kostka margaryny
● 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
● 5 żółtek
● 3 łyżki kwaśnej śmietany
● 3 op. budyniu śmietankowego z cukrem
● litr mleka
● 1 kg jabłek
● cynamon
● op. cukru waniliowego
● margaryna i bułka tarta do formy
● cukier puder do posypania
Jabłecznik z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, cukru, proszku, margaryny,
żółtek i śmietany zagniatamy
kruche ciasto i dzielimy
na dwie równe części.
2.Jabłka myjemy, obieramy,
usuwamy gniazda nasienne
i kroimy w ósemki. Budynie
gotujemy na mleku. Blachę natłuszczamy,
wysypujemy bułką.
Połowę ciasta rozwałkowujemy
i układamy na blasze (25x33
cm). Wykładamy jabłka jedno
przy drugim. Posypujemy cynamonem
i cukrem waniliowym.
3.Na jabłka wylewamy budyń.
Na masie delikatnie układamy
rozwałkowaną drugą część ciasta.
Pieczemy godzinę w piekarniku
rozgrzanym do temperatury 175 °C. Obficie posypujemy
cukrem pudrem.
Komentarze